Tisztázott egy részletet a hulladék-újrahasznosítási díjról a versenyhivatal

2023.06.22. 16:56
Szabadon alakíthatják az átadási árakat a termékláncok szereplői, versenyjogi szempontból csak a kiterjesztett gyártói felelősségi díj összehangolt, versenykorlátozó módon egyeztetett áthárítása minősülhet jogsértőnek – közölte az MTI-vel csütörtökön a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A versenyhatóság hangsúlyozza, hogy a korábbi állásfoglalásuk a hulladék-újrahasznosítási díjaknak csak a versenykorlátozó módon, például kartellben egyeztetett áthárítására vonatkozik. Egyes piaci szereplők félreértelmezhették ezt, emiatt az elmúlt napokban elzárkóztak a beszállítókkal való ártárgyalásoktól – tették hozzá.

A GVH a múlt pénteki közleményében úgy fogalmazott, hogy versenyjogi szempontból jogsértőnek minősülhet a gyártót, külföldi előállítás esetén a forgalmazót terhelő hulladék-újrahasznosítási díjak összehangolt továbbhárítása a vevőkre.

A kiterjesztett gyártói felelősségi díjat azért vezették be, hogy a környezetterhelés okozói fizessék meg a környezetszennyező csomagolóanyagok hulladékkezelési költségét. A jogszabályok egyértelműen gyártói kötelezettségként határozzák meg, nem pedig vevőkre terhelhető költségelemként – húzta alá a GVH.