Nem sokon múlt, hogy a szén-monoxid végezzen egy anyával és gyermekeivel

2023.06.22. 16:53
Kedden este bejelentés érkezett a 112-es hívószámon az Országos Katasztrófavédelemhez a XIII. kerületi Visegrádi utcából. Egy ötemeletes társasház földszinti lakásában egy középkorú nő, valamint egy hét és egy tízéves gyerek lett rosszul – mint kiderült, szén-monoxid-mérgezés miatt.

A légzőkészülékben a helyszínre érkező tűzoltók már a társasház belső udvarán is ki tudták mutatni a mérgező gázt, amelynek a koncentrációja a lakás felé haladva egyre erősebb volt – számolt be Facebook-oldalán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A problémát egy vízmelegítéshez használt gázkazán okozta, mely egy szellőzés nélküli szobában, zárt ablakok mellett működött. Az egész, ötemeletes társasházat ki kellett üríteni – emeletenként hat lakást. Összesen hatvanhét ember hagyta el átmenetileg az épületet , akik a BKK által biztosított buszon várták meg, amíg a tűzoltók nagy teljesítményű ventilátorokkal átszellőztették a lakást.

A lakásban szén-monoxid-érzékelő sem volt, így a vakszerencsén múlt, hogy nem történt hármas tragédia

– olvasható a Katasztrófavédelem bejegyzésében.

A fűtőberendezés elhanyagolása már sok olyan halálos balesethez vezetett, melyet rendszeres karbantartással és egy kis odafigyeléssel könnyedén el lehetett volna kerülni. Mint az Indexen beszámoltunk róla, májusban egy sándorfalvi férfit  gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádoltak meg, miután a kályha elhanyagolása miatt felesége életét vesztette. A férfi is csak a szomszédnak köszönhette, hogy életben maradt.