Kerti bútorokat és tévéket is találtak a Tisza-tóban

2023.06.22. 16:29
Összesen 6,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a Tisza-tavi PET Kupa résztvevői, akik napi szinten találtak kerti bútorokat, tévékészülékeket a vízben.

Legalább 6,5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a negyedik Tisza-tavi PET Kupa résztvevői. A környezetvédelmi aktivisták három napon keresztül hajóztak a Tisza-tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán, ahol naponta 400500 zsák hulladékot szedtek össze az ártéri erdőkből, a nádasokból és a tóparti hulladékszigetekről – közölték a szervezet honlapján.

Ez volt a 18. hulladékgyűjtő verseny az első, 2013-ban megrendezett PET Kupa óta. Mint írták, a felső-tiszai versenyek után, 5 évvel ezelőtt terjesztették ki a munkát a Tisza-tóra, 4 évvel ezelőtt kezdték meg a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattak el a Marosra.

A szervezők megjegyezték, hogy idén kevesebb hulladékot reméltek, de a háborús helyzet miatt a többségében Ukrajnából érkező hulladékot idén is hozta az áradó Tisza, így a tavon kevés korábban kitakarított terület maradt tisztán.

A csaknem 1500 zsáknyi hulladék összegyűjtése közben a résztvevők naponta találtak kerti bútorokat, hűtődarabokat, TV készüléket, autókarosszéria-darabokat, különböző szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat).

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.