Rossz hír érkezett az édesszájúaknak

2023.06.22. 18:32
Az egekbe szállhat a kakaó és a csokoládé ára, mivel a kereslet jócskán meghaladja a kínálatot. A kakaótermés megfelelő mennyiségét az időjárás is megnehezíti.

Idén eddig mintegy 21 százalékkal emelkedtek a kakaó határidős jegyzései, de a következő szezonban sem várható javulás az El Niño miatt, hiszen a meleg időjárás nem tesz jót a kakaótermésnek – írja a CNN. Ennek ellenére a kereslet erős maradt, különösen Európában és Ázsiában, a kínálat azonban jócskán elmarad ettől – mondta Paul Joules, a Rabobank árupiaci elemzője.

A Nemzetközi Kakaószervezet áprilisi havi jelentése szerint a 2021/22-es évhez képest a 2022/23-as kakaószezonban kevesebb lesz a termés. Amiért nemcsak a meleg, hanem a betegségek is felelősek lehetnek.

Joules elmondta, hogy a betegségek miatt gyakran új fákat kell ültetni a meglévők helyére, amelyek viszont csak évek múlva érik el a megfelelő termésmennyiséget, emellett az öregedő fák is hozzájárulnak az alacsonyabb terméshozamhoz.

A Gro Intelligence szerint a térség rossz időjárása jelentős hatással van a globális kakaópiacra. A világ kakaóbabtermésének mintegy felét Elefántcsontpart adja, Ghána, Kamerun és Nigéria pedig együttesen a világ kínálatának mintegy negyedét.

Jelenleg pedig heves esőzések sújtják Elefántcsontpartot, ami a magas páratartalommal együtt nagyobb veszélynek teszi ki a fákat a betegségekkel szemben. Ez a közeljövőben áremelkedéshez vezethet.

Ha a fogyasztók ugyan nem is, de az afrikai gazdák örülhetnek az áremelkedésnek. A kakaó árát ugyanis a határidős kötések határozzák meg, így a gazdák magasabb bevételhez jutnak.