Kétmilliárd forintos uniós forrást nyert el Budapest

2023.06.22. 19:34
Kétmilliárd forint összegű közvetlen európai uniós forrást nyert el Budapest lakhatási programra – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a Fővárosi Önkormányzatnak nincs elegendő forrása a lakáspolitikai tervek megvalósítására. Ebben jelent fontos előrelépést a támogatás, amelyet az önkormányzat által vezetett konzorcium nyert el az Európai Unió EUI - European Urban Initiative városfejlesztési programjában, a New European Bauhaus keretében meghirdetett pályázaton.

A pályázati felhívásra az Európai Unió 21 tagállamából összesen 99 pályázat érkezett. A nyertes pályázatokat egy többfordulós, szigorú bírálati folyamatban választották ki – számolt be a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a mintegy ötmillió eurós támogatás révén a főváros által vezetett konzorcium AHA Budapest projektje

innovatív megoldásokat tesztel a szociális lakhatás kihívásaira adott válaszként, hozzájárulva a város kulturális és ökológiai megújulásához.

Jelezték, hogy a támogatást elnyert lakhatási program alapvető célja a megfizethető, biztonságos és fenntartható lakhatási lehetőségek bővítése.

A program keretei között a Fővárosi Önkormányzat egy legalább 20 lakásból álló, alacsony energiaigényű lakóépületet alakít ki a IV. kerületi Szabadkai utcában egy üresen álló  iskolaépületből, amit rászoruló budapestiek használhatnak majd.

A pályázat elnyeréséről Karácsony Gergely főpolgármester is beszámolt a közösségi oldalán.