Filmbe illő történet, ahogy megtalálták Kolumbusz ellopott levelét

2023.07.24. 10:50
Olaszország visszakapta Kolumbusz Kristófnak a nyolcvanas években egy velencei könyvtárból ellopott levelét, amelyet 2020-ban Delaware-ben találtak meg az amerikai hatóságok.

A velencei Biblioteca Nazionale Marcianából vélhetően az 1980-as években eltűnt levél egy latin nyelvű nyomtatott másolata annak az 1493 áprilisában spanyolul, kézzel írt levélnek, amelyben II. Ferdinánd spanyol királynak számol be Kolumbusz az Újvilág felfedezéséről – szúrta ki a kultura.hu.

Kolumbusz leveleit annak idején Stephan Plannck német származású római könyvkiadó késedelem nélkül lefordíttatta és nyomtatásban sokszorosította, hogy terjessze Amerika felfedezésének hírét.

A levelet az amerikai szövetségi nyomozók Wilmingtonban találták meg 2020-ban egy texasi gyűjtőnél, aki azt állította, hogy 2003-ban vásárolta egy könyvritkaság-kereskedőtől. A gyűjtő önként átadta a történelmi dokumentumot a nyomozóknak.

Az amerikai illetékesek július 19-én utaztak Rómába, hogy átadják a levelet az olasz hatóságoknak.

A most hazakerült levél egyike annak a 30 fennmaradt első kiadású levélnek, amelyben Kolumbusz bejelentette Amerika „felfedezését” a spanyol királyi család tagjainak. A velencei könyvtár 1875-ben szerezte meg.

A levél megtalálásában Paul Needham, a Princeton Egyetem egykori könyvtárosa, a könyvritkaságok szakértője volt az amerikai hatóságok segítségére. Needham korábban már rábukkant egy Kolumbusz-levélre az amerikai Kongresszusi Könyvtárban, amit Firenzéből, a Biblioteca Riccardiana gyűjteményéből loptak el. Azt a példányt 2016-ban adta vissza az Egyesült Államok.