A magyar női pólósok nem jutottak vb-elődöntőbe

D KOS20230724052
2023.07.24. 13:43

A magyar női vízilabda-válogatott 12–9-re kikapott az Európa-bajnoki címvédő spanyol együttestől a Fukuokában zajló világbajnokság hétfői negyeddöntőjében, így Bíró Attila szövetségi kapitány együttese szerdán majd Görögországgal játszik legközelebb az 5–8. helyért.

A statisztikát illetően nyomasztott a közelmúlt

A magyar szövetség hírlevelében emlékeztetett: a női válogatott eddig tíz alkalommal játszott vb-negyeddöntőt, hatszor nyert, négyszer veszített. A csapat hétfői ellenfele, Spanyolország először a 2003-as barcelonai vb-n tudott bekerülni a legjobb nyolc közé, náluk ugyanis később indult be a szakág, mint Magyarországon. Az 1986-os vb-n, amelyen először került programba a női vízilabda, a hispánok annak ellenére nem indítottak csapatot, hogy Madridban zajlott az esemény. Mindösszesen nyolcszor játszottak vb-negyeddöntőt, háromszor győztek, ötször veszítettek, ebből négyszer az Egyesült Államok ellen, amellyel rendre összehozta őket a sors.

A magyar női válogatottnak diszkréten fogalmazva sem túl sok sikerélményben lehetett része, amikor világversenyen az egyenes kieséses szakaszában összefutott a spanyolokkal: 

a 2012-es, eindhoveni Európa-bajnokság negyeddöntője (11–9) óta ugyanis mind a tíz alkalommal alulmaradt.

Tavaly novemberben, a náluk játszott világliga döntőjében jártunk a legközelebb a rossz sorozat megtöréséhez, ám ott ellentmondásos körülmények közepette lett végül is döntetlen a mérkőzés (11–11), majd egy maratoni, 20 kört hozó büntetőpárbajból végül a házigazdák kerültek ki győztesen (8–7). Utolsó összecsapásunkat a Los Angelesben rendezett világkupa bronzmeccsén egy hónapja ismét a hispánok nyerték egy igencsak gólgazdag mérkőzésen (18–15).

A fukuokai vb csoportkörében a magyarok Kanada ellen mutatkoztak be (11–10), majd Japán (26–21) és Új-Zéland (23–5) ellen is igazolták erőfölényüket, bár a házigazda ázsiai csapattól kapott 21 gól azért még így is fájt. 

A spanyolok a Hollandia elleni vereséggel kezdtek (7–6), viszont utána Izrael (22–5) és Kazahsztán (24–5) már semmilyen gondot nem jelentett. Miként a franciák elleni győzelem sem (16–9), amellyel biztosították helyüket a negyeddöntőben.

Bomba meglepetéssel kezdődött a negyeddöntő!

A hétszeres győztes, legutóbbi négy vb-n (2015, 2017, 2019, 2022) egyaránt aranyérmes amerikaiak és az olaszok ütközetével vette kezdetét hétfőn a negyeddöntős program, amelyben rögtön bomba meglepetés született: utóbbi borította a papírformát, és 8–7-re legyőzte előbbit, amely így az 5–8. helyért kényszerül játszani a folytatásban.

Kisvártatva az is eldőlt, hogy az olaszok a hollandokkal játszanak az elődöntőben, míg az amerikaiak „megkapták” következő ellenfélnek Kanadát. A harmadik negyeddöntős összecsapáson kiderült az is, hogy a Magyarország–Spanyolország-összecsapás győztese majd Ausztráliával találkozik az elődöntőben, a vesztes pedig Görögországgal az 5–8. helyért. Jöhetett az utolsó, magyar érdekeltségű csata!

Az első félidőben csak kapaszkodhattunk

Amelynek első negyedében Judith Forca távoli lövéssel szerzett vezetést a spanyoloknak a 3. perc végén, miközben a magyaroknál támadásban blokkolt lövés, kontra és pontatlan bejátszás is volt. Az 5. percben egy bejátszás végén már büntetőt ítéltek a magyaroknak, amiből Keszthelyi Rita egyenlített. Elena Ruiz távolról kapufás góllal vette vissza az előnyt, majd fórból Bea Ortiz nem várta meg, míg rendezzük a sorokat, és gyors lövéssel növelte a különbséget. Garda Krisztina pedig csökkentette, aki szintén távolról volt eredményes (3–2).

A második negyedben elhoztuk ugyan a labdát, de azonnal kontrát fújtak a bírók, a spanyolok gyorsan visszatámadtak, és Ruiz azonnal kihasználta, hogy ezúttal sem állt még össze a védelmünk. A magyarok fórban óriási játékot mutattak be, de Parkes Rebecca közeli ráhúzását semlegesítette Martina Terre. 

Első védése volt a fiatal spanyol kapusnak, addigra magyar kollégája, Magyari Alda már négynél járt…

Forca pedig kettőnél, már ami a gólokat illeti: ismét távolról, ezúttal kicsit ütemtelenül, az elsüllyedő blokk helyén találta meg a rést a magyar kapuig. Akadozott a magyar támadógépezet, a pattogó spanyolok sorra fülelték le a picit erőtlen, pontatlan passzokat és bejátszásokat. A 11. percben Keszthelyi újabb ötméterest váltott gólra, ezt is olyan visszahúzásra kaptuk, ami megúszást követő bejátszás után történt. Forca a 12. percben ismét gyorsan és eredményesen tüzelt fórban, sokadszor nem adták meg a lehetőséget a magyaroknak, hogy emberhátrányban összeálljon a védekezés. Garda pompás átlövéssel csökkentette a hátrányt, fórból (6–4).

A helyzet a második félidőben sem változott

A harmadik felvonás elején Forca fórból növelte az előnyt, míg az első magyar akciónál kontrát fújtak, majd a megakadt támadójátékot látva Bíró Attila szövetségi kapitány időt kért. Leimeter Dóra fórból vágta be a labdát a rövid felsőbe, de figyelmetlen magyar védekezés után – bár egy pillanatra úgy tűnt, miénk lesz a labda – Paula Camus közelről volt eredményes, Forca pedig távolról ismét a rövidbe bombázott. A 21. percben négygólos volt a magyarok hátránya. Centerből Parkes forgatta be védőjét, és harcolt ki újabb büntetőt, amit ezúttal Garda váltott gólra, a kapufa segítségével. Hajdu Kata lőtt kapufát – ami már a negyedik volt a magyaroknak –, majd a visszaúszásnál azonnal kiállították, a spanyolok fórban a röviden megjátszották Camust, aki nem hibázott. A hajrában Keszthelyi lopta közelebb a mieinket, de így is nőtt a különbség a negyed végére (10–7).

A negyedik felvonásra kapust cseréltünk, Magyarit a kapuban Neszmély Boglárka váltotta.

A játékrész spanyol akcióval és magyar labdaszerzéssel indult, majd Szilágyi Dorottya bátor felúszással harcolt ki büntetőt, Garda ismét nem hibázott. A 26. percben az egygólos különbségért támadott a magyar csapat, de Máté Zsuzsanna lecsúszott bejátszását elhalászták a spanyolok. Camus kapufát lőtt, majd kiállították, így ismét felcsillant a remény, de egy támadásból két kapufát lőttünk – szélről, majd középről, közelről –, így az eredmény nem változott. Miután a spanyolok megakadtak, a lehetőség ismét adott volt a felzárkózásra, de Szilágyi lövése is kapufa lett.

A 29. percben Anni Espar a szélről már nem kegyelmezett, hatodik kísérletéből először volt eredményes a spanyol. A rivális előnye birtokában már az idővel is játszott, lassította a játékot, majd fórból Maica García bombázott. A különbség így négyre hízott. Kockáztatott a magyar csapat: a kapus, Neszmély is felúszott a támadáshoz, de nem volt eredménye a pluszembernek. Keszthelyi kapufája vezette fel a hajrát, amelyre már nem maradt izgalom. A végeredményt Gurisatti Gréta kapufáról befelé pattanó ejtése zárta le (12–9).

A spanyolok nem hoztak extrát a találkozón, a magyarok pedig nem estek szét, előbbi magabiztos győzelmére azonban utóbbi így sem tudott igazán komoly veszélyt jelenteni.

Miközben az ellenfél hátul jól zárt, elöl gyorsan és pontosan támadott, a magyarok ezzel szemben a jó védekezésre alapozva nem tudtak hatékonyak lenni támadásban, a sok pontatlanság mellé egy szezonra való kapufát is lőttek. Így a tavalyi vb-döntő amerikai győztesei után az akkor vesztes magyar fél is az 5–8. helyért játszhat tovább Fukuokában.

„Sokkal bátrabban kellett volna játszanunk” – nyilatkozatok

A magyar szövetség honlapján a szövetségi kapitány és két játékos értékelte a mérkőzést.

Bíró Attila:  „Sajnos, hiába oldottuk meg relatíve jól a centereiket, ha a lövőiket nem tudtuk. Mondanám, hogy Forcát kellett volna semlegesíteni, de rajta kívül van még másik két-három hasonlóan jó lövő. Több blokk kellett volna, azonban azt kell mondanom, hogy ami nekik ment, az nekünk kevésbé, mert egyénileg képzettebbek, és csapatként is kiválóan működnek együtt. Az emberelőnyt sem tudtuk úgy megjátszani, ahogy szerettük volna, sokkal több volt a hiba, mint ami egy ilyen negyeddöntőbe belefér.”

Garda Krisztina:  „Sokkal bátrabban kellett volna játszanunk, sokkal pontosabban lőnünk az emberelőnyöket, csak akkor lett volna esélyünk. A védekezésnek csak az egyik fele működött, az átlövéseknél nem voltunk eléggé ott a lövőiken. Sajnálom, hogy így alakult.”

Gurisatti Gréta:  „Sajnos, azt a csodálatos csapategységet, amit a parton képviselünk, nem tudtuk bevinni a vízbe. Nem tudtuk feltörni a szervezettségüket, illetve mi nem tudtunk folyamatosan magas színvonalon védekezni. A spanyolok ellen csak akkor lehet esélyünk, ha védekezésben és támadásban is a legmagasabb szinten játszunk, és ez ma megint nem sikerült.”

Világbajnokság, női vízilabdatorna:
negyeddöntő:
Spanyolország–Magyarország 12–9 (3–2, 3–2, 4–3, 2–2)
korábban:
Olaszország–Egyesült Államok 8–7 (3–2, 1–2, 2–2, 2–1)
Hollandia–Kanada 17–10 (6–2, 5–3, 3–4, 3–1)
Ausztrália–Görögország 9–8 (3–4, 4–1, 2–3, 0–0)

a 9–12. helyért:
Izrael–Új-Zéland 15–12 (3–1, 5–3, 5–2, 2–6)
Franciaország–Dél-afrikai Köztársaság 20–6 (4–1, 6–0, 5–4, 5–1)
a 13. helyért:
Kína–Japán 18–10 (4–3, 5–3, 4–3, 5–1)
a 15. helyért:
Kazahsztán–Argentína 10–8 (3–0, 3–3, 2–4, 2–1)

a további menetrend (szerda):
az 5–8. helyért:
Egyesült Államok–Kanada 7.00
GörögországMagyarország 8.30
elődöntő:
Olaszország–Hollandia 10.00
AusztráliaSpanyolország 11.30
a 9. helyért:
Izrael–Franciaország 3.30
a 11. helyért:
Új-Zéland–Dél-afrikai Köztársaság 2.00

(Borítókép: Gurisatti Gréta [j] és a spanyol Nona Perez Vivas a női vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország–Spanyolország-mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 24-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)