Egymásnak esett az LMP és a Momentum

DSC1205
2023.07.25. 17:22
Ungár Péter szerint a státusztörvénnyel szembeni ellenállás sikertelennek bizonyult, miközben a Momentum a Karmelita kordonjára terelte a figyelmet a pedagógusok ügyéről. Az LMP társelnöke egy konstruktív ellenzékiséget vázolt fel legújabb írásában, amire Kele János, a Momentum elnökségi tagja reagált. Kele szerint Ungár úgy tesz, mintha Magyarország egy normális demokrácia lenne, és „az LMP lett a hab a NER sörén”.

Ungár Péter, az LMP társelnöke terjedelmes posztban vonta le meglátásai szerint az elmúlt hónapok ellenzéki politikájának tanulságait. Úgy véli, hogy a státusztörvénnyel szembeni ellenállás sikertelennek bizonyult, miközben itt az ideje annak, hogy a politikusok elszámoljanak a saját szerepükkel és pozíciójukkal. Ungár szerint az LMP a 2022-es választások után amellett érvelt, hogy az ellenzék ne a szokásos reflexek alapján működjön, és az ellenzéki szereplők találjanak egy új és hasznosabb szerepet,

azon kívül, mint hogy egymást váltjuk végtelen sorban a színpadon, közben aktivisták is vagyunk, és persze kormányváltást hirdetünk. Sok kritika ért minket ezért, jött a szokásos mantra rendszerellenzékről, morális kötelességről.

Ungár írására Kele János, a Momentum Mozgalom elnökségének tagja válaszolt. A politikus szerint a friss írás az LMP társelnökének sajátos coming outja. 

Mit csinál például az LMP, amikor társelnöke azt mondja bele a nyilvánosságba, hogy »mindig is igyekeztünk konstruktív ellenzék lenni«. Lefordítom: Ungáréknak igazából nincsen baja a rendszerrel, ők értik, mire megy ki itt a játék, megtalálták benne a helyüket, és ennek megfelelően viselkednek

– írja Kele János, aki szerint az LMP a kommunista időkből ismert „társutas politikai közösségként szervezi újra önmagát”.

Már nincs is különösebb okunk meglepődni azon, hogy Kanász-Nagy Máté frakcióvezető-helyettes szerint Tusnádfürdőn minden csodálatos, »zseniális a környezet« és »tök jó, hogy van egy ilyen rendezvény«, amit mindenkinek »el kell jönni megnézni«. Az már persze kimarad ebből a lehengerlő okfejtésből, hogy társutas politikusként őt hívják, őt promotálják, őt okuk van emelni, színpadra állítani, fölhangosítani. Kényelmes pozíció, nemde?

 – tette fel a kérdést a momentumos politikus.

„A Momentum elvitte a fókuszt”

Ungár szerint a Momentum ártott, a pedagógustüntetések idején elvitte a tüntetés fókuszát a Karmelita kolostor kordonjához. 

Ezt pártpolitikai alapon ügyesen tették, nem akarom kritizálni azt, hogy ebből politikai hasznot húztak. De azért azt fontos kimondani, hogy az újságírók és a miniszterek közötti kordon jelentette probléma nem mérhető a pedagógusok bérhelyzetéhez. Ezt a magyar emberek is így gondolják, ezért az érdektelenebb problémával összemosni a fontosabbat árt az ügynek. A Momentum Mozgalom ártott a pedagógusok bérharcának

– írja Ungár Péter, aki amellett foglal állást, hogy ügyek mentén politizáljon az ellenzék, és ne Orbán leváltását helyezze a fókuszba. „Van egy pár hónapja tartó vitám Gyurcsány Ferenccel, aki azt mondta, hogy nincsenek ügyek, csak Orbán-ellenesség van. Szerintem a státusztörvény ügye is az ellenkezőjét mutatja, ameddig minden ügyünk Orbánról szól, addig minden ügyet Orbán Viktor nyer” – tette hozzá. 

A Momentum politikusa erre úgy reagált, hogy Ungár arányt téveszt és úgy tesz, mintha egy jól funkcionáló parlamenti demokrácia lenne Magyarország. Kele szerint bődületes aránytévesztés Ungár álláspontja, miszerint konstruktív javaslatokkal, szakpolitikai ötletekkel és programokkal van esély a társadalom bizalmának elnyerésére.

Ungárék LMP-je szívesen lesz hab a NER sörén – pont úgy, ahogyan a szerintük »csodálatos és zseniális« Tusványosi Fesztiválon ezt a vezénylő tábornok előirányozta a számára kívánatos ellenzék szerepéről értekezve

– fogalmaz Kele János. 

(Borítókép: Ungár Péter 2023. május 2-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)